Preview

Medical and Biological Problems of Life Activity

Advanced search

Criteria for hygienic standarding in the air of the working area of aerosols of dry products containing whey proteins of cow’s milk

Abstract

The aim of the work was to substantiate the maximum concentration limit in the air of the working area (MCLawa) of dust of dry products containing a complex of whey proteins of cow’s milk (WPM), according to the criterion of their leading harmful effect on the body. In experiments with subchronic inhalation intake into the body of white rats, it was found that WPM concentrations at the level of 3,0 and 1,0 mg/m3, which form pronounced dose-dependent allergic, general toxic and immunotoxic effects in the animal body, were active. The concentration at the level of 0,3 mg/m3 was defined as the threshold for the limiting indicator of the allergic effect, which was detected only in 40% of the experimental animals, and the concentration at the level of 0,1 mg/m3 was not effective. According to the criterion of the leading harmful allergic effect of WPM on the body, the value of MCLawa for aerosols of dry products containing whey proteins of cow’s milk, equal to 0,1 mg/m3 for protein marked «allergen», was substantiated.

About the Authors

S. A. Baranov
РУП «Научно-практический центр гигиены»
Russian Federation


V. V. Shevlyakov
РУП «Научно-практический центр гигиены»
Russian Federation


S. I. Sychyk
РУП «Научно-практический центр гигиены»
Russian Federation


V. A. Filanyuk
РУП «Научно-практический центр гигиены»; УО «Белорусский государственный медицинский университет»
Russian Federation


G. I. Erm
РУП «Научно-практический центр гигиены»
Russian Federation


E. V. Chernyshova
РУП «Научно-практический центр гигиены»
Russian Federation


A. V. Buinitskaya
РУП «Научно-практический центр гигиены»
Russian Federation


References

1. Аллергия на коровье молоко (аллерген f2). 3. Компоненты аллергенов молока: молекулярная характеристика белков-аллергенов коровьего молока. - Режим доступа : http://fides-lab.ru/pish-allergeny/moloko3/htm. - Дата доступа : 02.02.2018.

2. Методы получения экстрактов-аллергенов из пыли сухих продуктов переработки молока, пригодных для токсиколого-аллергологических исследований / С.А. Баранов [и др.] // Здоровье и окружающая среда : матер. междунар. науч.-практ. конф., 14-15 ноября 2019 г., г. Минск / редкол. С.И. Сычик (гл. ред.), Н.В. Дудчик (зам. гл. ред.) [и др.]. - Минск: РИВШ, 2019. - С. 380-382.

3. Молочная отрасль в Беларуси: ЮНИТЕР, 2015, март. - 19 с. - Dairy_industry.pdf.

4. Токсические свойства пыли сухих продуктов переработки молока и полученных из нее экстрактов / В.В. Шевляков [и др.] // Здоровье и окружающая среда: сб. науч. тр. / М-во здравоохр. Респ. Беларусь, Науч.-практ. центр гигиены; гл. ред. С.И. Сычик. - Минск: РНМБ, 2019. - Вып. 29. - С. 152-161.

5. Требования к постановке токсиколого-аллергологических исследований при гигиеническом нормировании белоксодержащих аэрозолей в воздухе рабочей зоны: метод. указания № 11-11-10-2002 / В.В. Шевляков [и др.] / М-во здравоохр. Респ. Беларусь // Сборник офиц. документов по медицине труда и производственной санитарии. - Минск: ПЧУП «Бизнесофсет», 2004. - Ч. XIV. - С. 4-49.

6. Гигиеническая оценка загрязнения воздушной среды производственных помещений пищевых предприятий / М.Г. Талиев [и др.] // Вести Вост.-Сиб. науч. центра Сиб. отд-ния Рос. акад. мед. наук. - 2009. - № 1 (65). - С. 299-391.

7. Торгашин, Г.А. Вредные выделения в воздух рабочей зоны на предприятиях пищевой промышленности и средства снижения их концентрации / Г.А. Торгашин, Т.Б. Гадаборшева, К. О. Чичиров // Образование и наука в соврем. мире. Инновации. - 2017. - № 4. - С. 232-239.

8. Характер и выраженность биологических эффектов в организме белых крыс в зависимости от ингалируемой концентрации сывороточных белков молока / С.И. Сычик [и др.] // Здоровье и окружающая среда: сб. науч. тр. / М-во здравоохр. Респ. Беларусь, Науч.-практ. центр гигиены; гл. ред. С.И. Сычик. - Минск: РИВШ, 2020. - Вып. 30. - С. 211-220.

9. Экспериментальное выявление сенсибилизирующей способности и аллергенной опасности сывороточных белков, выделенных из пыли сухого обезжиренного коровьего молока / С.А. Баранов [и др.] // Здоровье и окружающая среда: сб. науч. тр. / М-во здравоохр. Респ. Беларусь, Науч.-практ. центр гигиены; гл. ред. С.И. Сычик. - Минск: РИВШ, 2020. - Вып. 30. - С. 175-182.

10. Bernaola, G. Occupational asthma and rhinoconjunctivitis from inhalation of dried cow’s milk caused by sensitization to a-lactalbumin / G. Bernaola [et al.] // Allergy. - 1994. - Vol. 49. - Р. 189-191.

11. Toskala, E. Occupational asthma and rhinitis caused by milk proteins / E. Toskala [et al.] //j. Occup. Environ. Med. - 2004. - Vol. 46. - Р. 1100-1101.

12. Rossi, G.L. Occupational asthma caused by milk proteins: report on a case / G.L. Rossi, A. Corsico, G. Moscato //j. Allergy Clin. Immunol. - 1994. - Vol. 93. - Р. 799-801.

13. Sripaiboonkij, P. Respiratory effects of occupational exposures in a milk powder factory / P. Sripaiboonkij, W. Phanprasit, M.S. Jaakkola // European Respiratory Journal. - 2008. - Vol. 31. - Р. 807-814.


Review

For citations:


Baranov S.A., Shevlyakov V.V., Sychyk S.I., Filanyuk V.A., Erm G.I., Chernyshova E.V., Buinitskaya A.V. Criteria for hygienic standarding in the air of the working area of aerosols of dry products containing whey proteins of cow’s milk. Medical and Biological Problems of Life Activity. 2022;(2):27-34. (In Russ.)

Views: 152


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2074-2088 (Print)